Wat zijn chakra’s

Wij mensen hebben, net als alle andere levende wezens, zogenaamde chakra’s. Het woord chakra komt uit het oude Sanskriet en betekent ‘wiel van licht’. Het zijn energiecentra die in ons energetische lichaam (ons aura) zitten waardoor de levenskracht stroomt, die we iedere dag weer vanuit de aarde en het universum ontvangen. De chakra’s bevatten verschillende niveaus van bewustzijn, activiteit en energetische lading en vormen een goed georganiseerd systeem dat onze levenskracht op peil houdt.

Werking chakra’s

Het is de taak van de chakra’s om levensenergie op te nemen, om te zetten en aan ons ter beschikking te stellen. De chakra’s verdelen op hun beurt de energie in ons lichaam. Ze vormen de sleutel tot lichamelijke gezondheid, emotionele stabiliteit en geestelijke helderheid. Ieder geestelijk of fysiek probleem heeft zijn oorsprong in een bepaald deel van ons bewustzijn en is daardoor ook verbonden met een bepaald chakra. Dit chakra vormt een poort tussen een bewustzijnsgebied en het lichaam.

Elk chakra correspondeert met een bepaalde trillingsfrequentie, kleurfrequentie en klank, evenals met een bepaald orgaan. Hiermee beïnvloedt het de daarbij behorende hormonale klier. De kleur, vorm en de grootte van de chakra’s zijn constant in verandering en vertellen iets over de lichamelijke en geestelijke toestand van een persoon. Elk chakra heeft een eigen kleur die dominant is en die zichtbaar is in het aura. Deze kleuren zijn niet voor iedereen te zien, maar je kunt jezelf daar wel in trainen. Ieder persoon heeft zijn eigen unieke aura. Is de werking van één of meerdere chakra’s verstoord, wat als een tekort of als een teveel aan energie tot uiting kan komen, dan verzwakt de bijbehorende klier en vertonen de ermee samenhangende lichaamsgebieden en -functies stoornissen, oftewel tekenen van ziekte. Een disbalans van de chakra’s kan ook effect hebben op onze gevoelens en stemmingen. Het is dus goed om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen je chakra’s in balans te krijgen en te houden. Er zijn veel manieren om dit te doen, onder meer door het gebruik van edelstenen, het beoefenen van mindfulness, maar ook gezonde voeding en een verantwoorde levensstijl zijn van invloed op de werking van de chakra’s.

chakra's

 

Open of gesloten chakra’s

Chakra’s kunnen open of gesloten zijn. Open chakra’s laten de energie vrij passeren, terwijl gesloten chakra’s juist een energieblokkade creëren. Maar chakra’s kunnen ook te veel open zijn. Bij een gesloten hartchakra bijvoorbeeld kun je niet goed voelen en heb je moeite om van jezelf of anderen te houden. Staat dit chakra echter te open, dan kan dit een te grote emotionele belasting voor je zijn, omdat je juist te veel voelt en jezelf onvoldoende beschermt tegen invloeden van buitenaf. De mate waarin een chakra geopend of gesloten is, is van veel factoren afhankelijk. Je kunt er zelf invloed op uitoefenen, maar ook je omgeving heeft er invloed op. Het is belangrijk je bewust te zijn van de factoren die je in je leven als stressvol of onprettig ervaart, zodat je hier op een gezonde manier veranderingen in aan kunt brengen. De begeleiding en coaching die ik bied, is erop gericht je hierbij te ondersteunen.

Onze chakra’s veranderen

In het Vissentijdperk (het tijdperk vóór 2012) hadden we zeven hoofdchakra’s die de belangrijkste bestanddelen vormden van ons bewustzijn. Hiermee waren we een ‘aardemens’; we konden onze materiële behoeften vormgeven en onderscheid leren maken tussen goed en kwaad. Hierdoor kon het inzicht groeien dat er meer is dan alleen maar materie en bezittingen. Naarmate we ons spiritueel ontwikkelen en gevoeliger worden voor hogere energieën, vormen we nieuwe chakra’s en vinden er veranderingen plaats in de oude. Hierdoor kunnen we in het Aquariustijdperk uitgroeien tot de ‘kosmische mens’ met een hoger bewustzijn. In dit kosmisch bewustzijn kunnen we de kwaliteiten van liefde en eenheid tot uitdrukking gaan brengen. We hoeven niet meer te leren door te lijden, zoals in het Vissentijdperk, maar kunnen onszelf helen door ons te verbinden met ons eigen bewustzijn en innerlijke kracht.

Het vormen van de nieuwe chakra’s gaat niet van de één op andere dag, maar neemt tijd in beslag. De chakra’s hergroeperen zich zo, dat ze contact kunnen maken met de nieuwe en hogere energieën die ons op aarde bereiken. Hoe bewuster je met dit proces omgaat, des te soepeler de overgang zal gaan en hoe makkelijker het wordt om deze hoge energieën in jezelf te integreren, waardoor je je steeds meer verbonden zult voelen met je hogere zelf, met wie je werkelijk bent.

In hoeverre deze veranderingen tot dusver hebben plaatsgevonden, is bij ieder mens verschillend. Iedereen ontwikkelt zichzelf op een eigen manier en in een eigen tempo. Wil je meer weten over de veranderingen die plaatsvinden in onze chakra’s, klik dan hier: Onze chakra’s veranderen.

De zeven hoofdchakra’s

Ik heb een overzicht gemaakt van de zeven hoofdchakra’s, waarin je kunt lezen:

  • welke invloed elk chakra heeft op ons welzijn 
  • de fysieke klachten die bij een onbalans in het chakra kunnen voorkomen
  • welk effect het op ons heeft als het chakra in balans is
  • de edelstenen die het sterkst met elk chakra resoneren
  • de kleur die in elk chakra dominant is
  • de affirmatie die bij elke chakra het sterkst werkt

Klik hier als je naar het overzicht van de zeven hoofdchakra’s wil gaan: De zeven hoofdchakra’s.