Hoe werken edelstenen & kristallen

Edelstenen en kristallen worden al duizenden jaren gebruikt om mensen te helen. Ze worden in sieraden verwerkt en worden gebruikt vanwege de werking die ze op ons hebben. Steeds meer mensen voelen zich tot deze prachtige geschenken van Moeder Aarde aangetrokken. Het gebruik van edelstenen is een veilige, zachte en toch krachtige manier om je bewustzijn te verhogen en te leren goed bij jezelf te blijven. Ook kunnen ze bij allerlei fysieke ongemakken ingezet worden.

Om erachter te komen hoe edelstenen kunnen bijdragen aan jouw welzijn, is het nodig eerst uitleg te geven over de manier waarop ze werken.

Werking edelstenen

Alles bestaat uit energie en heeft een energetische vibratie (trillingsfrequentie); mensen, dieren, bomen, de aarde, het universum, gedachten, emoties, woorden en dus ook edelstenen. Al deze trillingen beïnvloeden elkaar. De mens bestaat behalve uit een fysiek lichaam ook uit een energetisch, emotioneel en mentaal lichaam. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden en hebben een wisselwerking op elkaar. Wanneer je je fysieke lichaam voedt met eten of drinken, heeft dat ook effect op je energetische, emotionele en mentale lichaam. Je kunt je lichaam ook voeden met energetische middelen (energieën), zoals bijvoorbeeld gebeurt bij een healing. En dus ook met de energie van edelstenen.

Als je een edelsteen vasthoudt of draagt, zal de energetische trilling van de steen door je lichaam worden overgenomen en andersom wordt jouw energetische trilling overgenomen door de steen. Hierdoor kan een onbalans in je lichaam zich herstellen. De steen kan heel warm of zelfs heet worden als je hem vasthoudt of draagt. Dit betekent dat hij veel van jouw ‘zware’ energie van je overneemt. Behalve dat dit invloed heeft op je energetische lichaam, zal het dus ook effect hebben op je mentale, fysieke en emotionele lichaam. Vandaar dat edelstenen niet alleen bij fysieke klachten helpen, maar ook bij een emotionele, mentale of energetische onbalans.

De chemische samenstelling van een steen is eveneens van invloed op de werking. De mineralen die het bevat, zullen worden opgenomen door de huid. De huid is ons grootste orgaan en neemt stoffen op waar het mee in aanraking komt. Op die manier komt het in je bloed en daardoor in je hele lichaam. Veel edelstenen bevatten mineralen die bekend staan om hun therapeutische eigenschappen. Malachiet bijvoorbeeld bevat een hoge concentratie koper, dat goed werkt bij pijnlijke gewrichten en spieren. Koper vermindert zwellingen en ontstekingen. Andere edelstenen bevatten calcium, magnesium, chroom of andere mineralen. Elke steen is uniek en kan op zijn eigen wijze bijdragen aan jouw welzijn.

Apofyliet edelsteen

Gebruik edelstenen

Omdat we door de energie-veranderingen op aarde gevoeliger worden, wordt het werken met edelsteen-energie steeds effectiever. Door de verhoogde trilling van de aarde, verandert ons energetische lichaam en zal het steeds sterker reageren op energetische middelen. We worden gevoeliger voor elektromagnetische straling, maar ook voor de energieën van andere mensen. Hierdoor kunnen we ons erg moe en onrustig voelen. Edelstenen kunnen ons hier heel goed bij helpen.

  • Zwarte toermalijn bijvoorbeeld, helpt om straling van televisie, computer en mobiele telefoon af te voeren en zet negatieve energie om in positieve. Ook helpt de steen om je te gronden, te aarden, wat belangrijk is als je te veel in je hoofd zit.
  • Labradoriet beschermt ons energieveld (aura) tegen negatieve invloeden uit de omgeving en tegen mensen die energie bij je wegnemen. De steen vermindert angst en geeft kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
  • De meeste mensen kennen barnsteen wel (wat overigens geen steen maar fossiel hars is). Door het dragen hiervan hebben kinderen minder pijn bij doorkomende tanden en kiezen. Als barnsteen in aanraking komt met de huid, komen er door de warmte die de huid afgeeft stoffen vrij die pijnstillend werken. Uiteraard werkt het dragen van barnsteen ook bij volwassenen die pijnklachten hebben. Het helpt om negatieve emoties, emotionele en fysieke pijn te verminderen. Barnsteen maakt vrolijk, stabiel, weerbaar en geeft zelfvertrouwen.

Er zijn oneindig veel toepassingen waar je edelstenen voor kunt gebruiken. Het is aan te raden om een steen op de huid te dragen; op die manier worden de stoffen opgenomen in de huid én de aura. Gewoon de steen vasthouden, werkt ook prima. Een andere manier om een edelsteen zijn werk te laten doen, is door het in een ruimte te plaatsen, bijvoorbeeld in je slaapkamer of woonkamer. Op deze manier zal de energie van de steen in deze ruimte worden afgegeven. Als je kind bijvoorbeeld lastig in slaap valt of ‘s nachts vaak wakker wordt, kan het goed helpen om een edelsteen in zijn of haar slaapkamer neer te zetten. Kinderen zijn meestal veel gevoeliger dan volwassenen en reageren vaak heel positief op de energetische werking van een edelsteen.

Zelf mediteer ik graag met edelstenen en houd ik er één in elke hand vast. Ik ga met mijn aandacht naar de steen toe en voel de energie van de steen door mijn handen stromen, naar mijn lichaam toe. Soms voel ik ook dat mijn energie naar de edelsteen toegetrokken wordt. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst een stuk rookkwarts vasthield; ik voelde dat alle negatieve energie uit mijn lichaam in één keer naar de steen toe werd getrokken en voelde me stukken beter daarna.

Edelstenen en chakra’s

Je kunt een steen ook op één van je chakra’s leggen. Chakra’s zijn energievelden die in de aura zitten. Deze chakra’s zijn verbonden met organen en zenuwknopen in het lichaam. Dat wil zeggen dat ze direct invloed hebben op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je één of meerdere edelstenen dus op een chakra legt, kan de trilling van de steen door het chakra worden overgenomen en hierdoor in balans worden gebracht. Door de chakra’s in balans te brengen, kunnen veel fysieke en psychische ongemakken verbeteren. Meer informatie hierover vind je bij chakra’s.

Als je wil weten welke edelsteen welk chakra ondersteunt, ga dan naar het overzicht van de zeven hoofdchakra’s.

Edelsteen-advies bij Zuiver Licht

Wil je weten welke edelstenen en kristallen jou het beste kunnen ondersteunen, bij een specifieke klacht, situatie of in het algemeen? Tijdens een consult stem ik me af op jouw energie en geef ik gericht kristaladvies. Meestal gebruik ik hierbij edelsteenkaarten. Op deze kaarten staan, behalve de edelstenen, ook affirmaties. Dit zijn krachtige positieve uitspraken die gelinkt zijn aan de edelsteen en aan jouw energie. Als je tijdens het uitspreken van de affirmaties E.F.T. toepast (Emotional Freedom Technique), werkt het nog effectiever. Meer informatie over affirmaties en E.F.T. lees je hier: Affirmaties/EFT.

Door de energieverhogingen van de afgelopen jaren openen edelstenen zich op steeds hogere niveaus, waardoor ze nog krachtiger werken. Lees hier meer over bij Edelstenen en de Nieuwe Tijd.

Boek hier jouw gratis oriënterend gesprek