diagnoses
Holistisch Coaching,  Nieuwe Tijd,  Spirituele Coaching

Een andere kijk op diagnoses

De wereld zit nu nog zo in elkaar, dat je naar een dokter of therapeut gaat als je je niet goed voelt.
En als je aan bepaalde kenmerken of lijstjes voldoet, dan kan er een diagnose gesteld worden.
Je krijgt een label opgeplakt en behoort van de één op andere dag tot een bepaalde doelgroep
Je mankeert dus iets, er is iets mis met je.
Je moet misschien medicatie gaan slikken en het is maar de vraag of je ooit van deze gestelde diagnose afkomt. Vooral als het woordje ‘chronisch’ er aan toe wordt gevoegd, dan moet het wel heel erg mis met je zijn..

Waar in mijn ogen te weinig bij stil wordt gestaan, is dat binnen een diagnose-doelgroep ieder mens anders is.
Ja, ze hebben iets gemeen, en ze hebben minstens evenveel verschillen.
Dus is het misschien interessant om te kijken hoe die lijsten en criteria in elkaar steken?
Wie heeft die lijsten gemaakt? En die criteria bedacht?

De reguliere gezondheidszorg baseren hun werkwijze op één manier van denken

Vaak wordt er meteen gezegd: ‘Ja maar dat zijn deskundigen geweest, die weten het wel’.
Maar denk eens verder; die deskundigen zijn opgeleid door andere ‘deskundigen’ en die hebben ook weer allerlei opleidingen en cursussen gevolgd, allemaal met hun eigen bril op, met hun eigen overtuigingen en zienswijze. En allemaal gebaseerd op één manier van denken. De reguliere gezondheidszorg is gebaseerd op één en dezelfde (eenzijdige) opvattingen en ziens -en denkwijzen. Zij zien de mens niet vanuit holistisch perspectief, maar baseren hun behandelingen en adviezen op de gevolgen van een klacht/probleem en betrekken daar vaak alleen het lichamelijke aspect bij. Er is weinig of geen ruimte voor de driehoeksverhouding lichaam/geest/ziel en vaak ook niet voor een energetische of spirituele benadering. Het stellen van diagnoses is dan een manier om iemand in een hokje of stramien te plaatsen, want er is vaak geen of weinig ruimte voor de mens als individu.

Het stellen van een diagnoses beperkt

Wie bepaalt dat hun manier van opleiden en denken juist is? Wie zegt dat die waarheid dé waarheid is?
En ook: Waarom zou je de rest van je leven aan een diagnose vast blijven zitten?
Je bent als mens constant in ontwikkeling en het zelfhelend vermogen van de mens is enorm.
Maar wat denk je dat er met je onderbewuste gebeurt, als het continue de boodschap krijgt: ‘Jij bent ziek. Jij mankeert wat’. Of nog erger: ‘Jij bent niet normaal’.
De overtuigingen die je hierdoor creëert, zullen steeds dezelfde energie naar je toehalen en je dus steeds weer bevestigen in de boodschap dat je iets mankeert. Een vicieuze cirkel dus. Diagnoses en klachten kunnen op die manier juist in de hand worden gewerkt.

Begrijp me goed; ik zeg niet dat de reguliere gezondheidszorg allemaal onzin is.
En ik ben blij dat ik naar een dokter kan als ik me niet goed voel, maar wat ik wil zeggen is: Blijf zelf nadenken en voelen of iets klopt voor je. Laat je niet zomaar iets aanpraten. Geloof ik je eigen kracht. Kijk verder dan de klacht die je ervaart (dus niet naar de gevolgen, maar naar de oorzaak). Bekijk lichamelijke en geestelijke klachten vanuit holistisch perspectief. We zijn zoveel meer dan ons lichaam en de klachten die we ervaren.

Ik weet uit eigen ervaring dat je ontzettend veel kunt bereiken met (het aanpassen van) voeding, het aanbrengen van levensstijlveranderingen, je gedachten eens goed onder de loep nemen, er vervolgens achter komen dat je je gedachten niet bent, de vrijheid ervaren dat je je gedachten kunt kíezen en dus andere energie naar je toe kunt halen en jezelf dus kunt helen! Wij mensen zijn in staat onszelf te helen, wanneer we daarin zouden geloven.

Het beoefenen van meditatie en mindfulness is ook een heel krachtige en effectieve manier om jezelf in balans te brengen en te houden. In mijn blog ‘De kracht van meditatie en mindfulness’ lees je hier meer over.

Het wordt echt tijd anders te gaan denken.
Diagnoses kunnen soms helderheid geven, maar doen in mijn ogen eerder tekort.
Laat je niks aanpraten en geloof vooral in je Zelf.

Liefs Barbara
www.zuiver-licht.nl

Wil je op de hoogte blijven van mijn Lichtmail? Schrijf je dan hier in en ontvang meteen mijn meditatie ‘Reinig je energie en versterk je lichtkracht’ in je mailbox.

diagnoses

Delen met je netwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *