hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid,  Nieuwe Tijd

De link tussen hooggevoeligheid en ADHD, ADD, borderline en autisme

‘In mijn ogen worden diagnoses als ADHD, ADD, autisme en borderline vaak gesteld aan mensen die nog niet goed weten hoe ze met hun hooggevoeligheid om kunnen gaan’ schreef ik net als reactie op een artikel over ADHD.

Is dit heel baanbrekend om te zeggen? Ik heb geen idee. Je hoort en leest er steeds meer over. Het is wat ik diep van binnen voel en ik voel ook dat het mijn missie is hier meer aandacht aan te geven. Het gaat me aan het hart als kinderen al op heel jonge leeftijd allerlei medicijnen voorgeschreven krijgen, waardoor hun hooggevoeligheid wordt onderdrukt. Omdat je afwijkt van de standaard norm, hoef je toch geen pillen te gaan slikken, zodat je wél aan die norm gaat voldoen? Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat het voor ouders moeilijk kan zijn hiermee om te gaan, omdat ze niet weten hóe ze ermee om kunnen gaan.

Ik voel me geroepen hier meer inzicht en ondersteuning in te geven. Want er zijn zoveel andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat kinderen én volwassenen met dergelijke diagnoses meer inzicht en rust in zichzelf gaan ervaren. En dus niet aan de medicatie hoeven. Door het doen van oefeningen, levensstijlveranderingen en wijzigingen in voeding aan te brengen, is de kans groot dat ze wél met hun hooggevoeligheid om kunnen gaan. Bovendien heeft hun hooggevoeligheid een functie en dient het een hoger doel. In de tekst die nu volgt, leg ik uit hoe dat precies zit.

Hooggevoeligheid bij Nieuwetijdskinderen en -volwassenen

Veel van deze kinderen en volwassenen worden ook wel nieuwetijdskinderen/volwassenen genoemd. Omdat ze speciaal in deze Nieuwe Tijd zijn gekomen om de wereld te helpen meer vanuit een hartbewustzijn te gaan leven en op deze manier bij te dragen aan het transformatieproces waar we in zitten.

Nieuwetijdskinderen nemen geen gemakkelijke op zich; zij worden letterlijk ziek of vertonen ernstige gedragsstoornissen als zij in een omgeving verblijven die teveel op het ratio is gericht. Vaak zijn zij niet goed gegrond en staan hun bovenste chakra’s wagenwijd open, waardoor ze enerzijds veel inspiratie en inzichten hebben, maar anderzijds weten zij niet goed om te gaan met de grote hoeveelheid prikkels die dagelijks op hen afkomen.

Naast hun hooggevoeligheid hebben zij een grote spirituele begaafdheid en innerlijke wijsheid. Ze zijn heldervoelend, empathisch, telepathisch en pikken gemakkelijk de gevoelens van anderen op. Omdat zij nog niet hebben geleerd met hun hooggevoeligheid en gaven om te gaan, nemen zij -vaak zonder dat ze dit doorhebben- allerlei emoties en gevoelens van anderen over. Dit is de eigenlijke reden dat zij druk of onrustig gedrag vertonen; met dat gedrag proberen zij de overmaat aan indrukken weer af te reageren en te verwerken. Hierdoor kunnen diagnoses als ADHD en ADD gesteld worden. De overprikkeling die zij door hun gevoeligheid ervaren, is ook de reden dat deze kinderen en volwassenen zich af en toe haast onbereikbaar ver in zichzelf terugtrekken: om even vrij te zijn van de stortvloed aan indrukken, waardoor de diagnose autisme gesteld kan worden.

Nieuwetijdskinderen leven vanuit het eenheidsbewustzijn

Nieuwetijdsmensen voelen zich vanwege hun hooggevoeligheid en intuïtieve weten één met alles en ervaren dat alles met elkaar verbonden is. Hierdoor kunnen ze minder makkelijk onderscheid maken tussen wat van hen is en wat van de ander, waardoor ze snel hun grenzen over gaan en hierdoor gaan anderen dat ook bij ze (waardoor de diagnose borderline gesteld kan worden). Het is dus belangrijk dat nieuwetijdskinderen en -volwassenen leren omgaan met hun eigenschappen. Ze zullen eerst de verantwoordelijkheid voor zichzelf moeten nemen en hun grenzen leren bewaken.

In plaats dat deze hooggevoelige kinderen zich moeten aanpassen aan de maatschappij, is het de bedoeling van deze tijd dat de maatschappij zich aan zal passen aan de manier waarop deze kinderen (en volwassenen) in het leven staan. De oude (school) systemen en structuren, die niet blijken te werken voor deze mensen, zullen hierdoor aangepast moeten worden. Dus meer gericht op het gevoel, het hart-bewustzijn, waarin ruimte blijft voor ieder persoon als individu.

Hooggevoeligheid


Begeleiding bij het omgaan met hoogsensitiviteit

Ik bied nieuwetijdskinderen, hooggevoelige kinderen en volwassenen ondersteuning en begeleiding bij hun bewustwording van en omgang met hun eigenschappen en hooggevoeligheid. Ik richt me tijdens holistisch coachen en coaching aan kinderen ook op ouders, door hen meer inzicht, begrip en mogelijkheden aan te reiken om met hun kind om te gaan. Door middel van gesprekken, bewustwordingsoefeningen, visualisaties en het aanreiken van mijn kennis en ervaringen, kan ik je vanuit breed perspectief verder helpen.

Door op jou afgestemde adviezen en oefeningen aangereikt te krijgen, zul je een sterkere verbinding met jezelf krijgen. Je krijgt inzicht in jezelf en komt in je kracht, zodat je het leven kunt gaan leiden zoals het voor jou bedoeld is. Als jij leert om te gaan met jouw hooggevoeligheid, kun je er een enorme kracht van maken!

Als je vragen hebt, meer te weten wilt komen of een afspraak wilt maken, stuur dan een bericht naar info@zuiver-licht.nl. Ik help je graag verder!

Bekijk mijn aanbod

Liefs, Barbara
www.zuiver-licht.nl

nieuwetijdskinderen, adhd, add, autisme, nieuwe tijd

Delen met je netwerk?

6 reacties

 • Martijn de boef

  Ik vind dit wel een heftige stelling. Ik heb adhd, en dit is zelfs neurologisch vastgesteld. Maar dat het ook zonder medicijnen kan, en met voeding en levensstijl te reguleren is vind ik op zich een mooi idee. Maar haalbaar of verstandig is het volgens mij niet. En dit gaat wel ver..

  • admin

   Hi Martijn, bedankt voor je reactie. De zin die gebruikte, was: ‘In mijn ogen worden diagnoses als ADHD…etc vaak gesteld aan mensen die nog niet goed weten hoe ze met hun hooggevoeligheid om kunnen gaan’. Ik zeg dus niet dat dit altijd het geval is. Maar mijn gevoel zegt; in veel gevallen wel. En ik schreef dat de kans groot is dat je door het aanbrengen van veranderingen in levensstijl en voeding en het doen van oefeningen wél met je hooggevoeligheid om kunt gaan. Dus niet dat dit altijd in elk geval zo is. Ik denk (en weet) dat er veel meer mogelijk is dan de reguliere zorg ons doet geloven. Dat is mijn mening. Je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn 😉
   Fijne Pasen!
   Groetjes, Barbara.

 • Iris

  Hoi Barbara,
  Wat fijn dat je dit schrijft. Als kind dacht men bij mij aan adhd, later toen ik depressief werd toen ik net aan het werk ging vermoedde men lichte borderline. Pas jaren later kom ik erachter dat ik HSP HSS ben en dat verklaart een hoop.
  Mede dankzij blogs als de jouwe kom ik er eindelijk achter wie ik echt ben
  Dank je!

   • Gerrie

    Hallo Barbara
    Ik ben hooggevoelig geboren, daar twijfel ik niet aan! Heb veel nare dingen meegemaakt in mijn leven en op latere leeftijd de diagnose borderline en PTSS gekregen. Voel me niet thuis in het hokje Borderline, maar slik nu al jaren vervelende medicatie waar ik nooit meer mee mag stoppen zeggen ze. Probeer nu mijn leven op te pakken en op spiritueel gebied rust te vinden en alles een plaats te geven. Helaas zijn de financiën niet toereikend om zelf ook hulp en coaching te zoeken, maar ik leer veel door van alles te lezen en uit te proberen. Elk klein stapje vooruit is er een! Lieve groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *