meditatie
Holistisch Coaching,  Meditatie,  Mindfulness

De kracht van meditatie en mindfulness

Ik hoor vaak van mensen dat ze niet mediteren, omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Of dat ze de rust niet kunnen vinden om ermee te beginnen. Of denken dat ze het niet goed doen als ze tijdens het mediteren steeds gedachten hebben. Maar het doel van meditatie is niet om een leeg hoofd te krijgen. Meditatie heeft geen doel. En dat is precies de kracht ervan. Iedereen kan het en iedereen heeft er baat bij. Veel meer dan je waarschijnlijk denkt. In dit blog leg ik uit wat meditatie precies is en hoe heilzaam het is, voor iedereen, voor elke klacht en op ieder moment.

Meditatie is namelijk veel meer dan alleen maar zitten en op je ademhaling letten. Er schuilt een grote onzichtbare kracht in, die ik iedereen gun om te gaan ervaren. Als je regelmatig mediteert, ga je jouw Zijn ervaren, jouw essentie, de Bron van jouw wezen. De kern van wie jij bent. Je zult je minder snel laten meeslepen door je gedachten en gevoelens, omdat je weet dat alles komt en gaat. Je wordt als het ware de waarnemer van je gedachten en gevoelens en zult hierdoor beter bij jezelf blijven.

Meditatie is aandacht-training

‘Mindfull’ betekent aandachtig zijn. Aanwezig zijn in het huidige moment. Dit doe je door je aandacht te richten op iets dat zich in het huidige moment afspeelt: dus op iets dat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft op DIT moment, het NU. Je kunt dit gedurende de hele dag doen tijdens je dagelijkse bezigheden, of je kunt ervoor gaan zitten en je aandacht richten op één ding, bijvoorbeeld op je ademhaling. Met dat laatste wordt mediteren bedoeld. Hier dus niks zweverigs of ingewikkelds aan. En dat is precies de kracht ervan: deze simpele oefening zorgt ervoor dat je veel meer rust en balans in jezelf zult gaan ervaren. Dit is echter niet het doel, want dat zou betekenen dat als je geen rust en balans ervaart, je het idee hebt dat je het fout doet. En dat is niet juist. Je kunt het namelijk niet fout doen. Dus laat het resultaat dat je wil bereiken helemaal los en wees vooral mild voor jezelf als je het lastig vindt stil te blijven zitten. Je systeem moet wennen aan een nieuwe vorm van Zijn.

Elke keer als je merkt dat je aandacht is afgedwaald, dus niet bij je ademhaling is, kun je je aandacht weer terughalen naar je ademhaling. Naar de beweging die de buik maakt. Het is belangrijk dat je geen oordeel hebt over het afgedwaald zijn. Al dwaal je duizend keer af; er komt altijd een moment dat je opmerkt afgedwaald te zijn en dat is het moment dat je je aandacht weer terughaalt. En ben je dus aan het mediteren.

meditatieJe zult allerlei gedachten hebben die ervoor zorgen dat je met je aandacht niet bij je ademhaling bent. Het kan helpen om deze gedachten een ‘label’ op te plakken. Als je bijvoorbeeld merkt dat je gedachten afdwalen naar wat je die dag nog allemaal moet doen, kun je, zodra je dit opmerkt, het label ‘bezigheden’ of ‘te doen’ of ‘boodschappen’ erop plakken. Of welk label dan ook voor jou het beste past. Op het moment dat je dat doet, ervaar je dat het slechts je gedachten zijn die ervoor zorgen dat je niet in het huidige moment was en kun je er weer voor kiezen met je aandacht terug te keren naar je ademhaling.

Je zult merken dat alle gedachten komen en gaan. Sommige gedachten zullen zo sterk zijn dat je geneigd bent om te stoppen met de oefening. Elke keer dat je die impuls weerstaat, oefen je in het vergroten van je aandacht en dus je bewustzijn. Tijdens het mediteren kun je ervaren dat sommige gedachten bepaalde gevoelens met zich meebrengen. Als je bijvoorbeeld denkt aan alle dingen die je die dag nog moet doen, kan je lichaam daarop reageren door sneller te gaan ademen of je hart sneller te laten kloppen. Ook hierbij geldt dat, zodra je dit opmerkt, je de keuze hebt om het een label te geven (bijvoorbeeld ‘kloppen van hart’) en je aandacht weer op je ademhaling te richten.

Je denkt misschien: ‘Wat heb ik aan meditatie?’ of misschien vind je het zonde van je tijd. Maar al begin je er vijf minuten per dag mee, de effecten zijn groot. Vaak zonder dat je het in eerste instantie merkt. Je zult merken dat je de tijd wilt opbouwen, want hoe heerlijk is het om je aandacht maar op één ding te hoeven richten en in stilte te kunnen Zijn?

Effecten van regelmatige meditatie

De kracht van meditatie en mindfulness is groot. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat heel veel gezondheidsklachten verholpen en voorkomen kunnen worden door dagelijkse meditatie. Regelmatig mediteren heeft een positief effect op je hersenen, het versterkt je immuunsysteem en het vermindert pijn. Het zorgt ervoor dat je positievere gevoelens hebt. Het vermindert depressies, angsten en stress. De bewijzen van het effect van meditatie bij onderzoeken tegen kanker waren zo overtuigend dat mediteren volgens onderzoekers eigenlijk tot de standaard behandeling zou moeten horen!

Meditatie stelt je in staat om je gedachten en gevoelens te observeren in plaats van erin meegesleurd te worden. Het zorgt ervoor dat je beter bij jezelf kunt blijven en laat je inzien dat je altijd een keus hebt in wat je denkt, voelt en ervaart. Oefenen met je aandacht in het hier en nu aanwezig zijn, is belangrijk omdat het huidige moment het enige is dat er is. Wanneer we met onze aandacht in het verleden of de toekomst zijn, brengt dit meestal stress met zich mee. We willen het verleden veranderen, hebben spijt van dingen die zijn gebeurd, of hopen iets te bereiken in de toekomst. Maar we hebben geen controle over het verleden of de toekomst. Het enige dat er is, is het huidige moment.

Verwachtingen loslaten

Het is belangrijk geen verwachtingen te hebben over het mediteren. Het is eigenlijk alleen maar een kwestie van ‘gewoon doen’. Verwacht geen wonderen of spektakels. Het is juist de eenvoud die zoveel rust kan brengen, dat je er de hele dag profijt van hebt. En hoe vaker je het doet, hoe meer je je bewustzijn verhoogt en hoe beter je in je eigen energie blijft.

Het is beter om elke dag 5 minuten te mediteren dan één keer per week een uur. Je systeem kan dan wennen aan een nieuwe manier van Zijn en je kunt de tijd gaan opbouwen. Op den duur zul je merken dat je ook als je niet mediteert op die manier aanwezig kunt zijn, wat heel waardevol is en waar je je leven lang plezier van zult hebben.

Wil je een eenvoudige maar heel effectieve mindfulness-oefening doen? Lees dan mijn blog ‘Mindfulness-oefening’ waarin ik deze oefening deel.

Of luister hier naar mijn meditatie ‘Reinig je energie en versterk je lichtkracht’.

Liefs, Barbara
www.zuiver-licht.nl

Delen met je netwerk?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *