Chakra 4: Hartchakra

HartchakraHet hartchakra is het energiepunt van liefde, geborgenheid en affectie. Ook oprechtheid hoort bij dit chakra, net als compassie, dankbaarheid en vreugde. Zij geeft ons de belangrijke boodschap eerst onszelf lief te hebben, voordat we anderen liefde kunnen geven. Dat betekent dat je jezelf eerst volledig mag accepteren, zowel de kanten waar je tevreden over bent als de mindere kanten. Wanneer het hartchakra in balans is, is je hart vervuld van liefde, voor jezelf en voor anderen. Je bent zachtaardig, liefdevol, empatisch en vol mededogen.

Wanneer de energie in dit chakra niet goed stroomt, vind je het lastig je gevoelens te uiten en je te verbinden met anderen. Misschien ben je bang nooit liefde te vinden en vind je het moeilijk jezelf en anderen te accepteren. Je geeft alleen liefde aan jezelf en anderen als er bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Ook kun je last hebben van verlatingsangst.
Wanneer je hartchakra te open is, voel je zoveel dat het een emotionele belasting voor je kan worden. Je kunt jezelf niet goed genoeg beschermen tegen gevoelens van anderen.

Kleur: Groen en Roze

Fysiek: hartproblemen, bloedsomloop, borst, bloeddruk, longen, armen, kortademigheid

Affirmatie: “Ik ben liefdevol”

Edelstenen: rozenkwarts, rhodonchrosiet, rhodoniet, groene aventurijn, kunziet, malachiet, jade, smaragd, chrysopraas, roze calciet