Hoogsensitief kind

Adviezen voor nieuwetijdskinderen en ouders

Nieuwetijdskinderen zijn heel hoogsensitief, waardoor het voor hen vaak een uitdaging is om dicht bij zichzelf en gegrond te blijven. Hun energetisch lichaam (aura) staat meestal erg open, waardoor zij snel overprikkeld of overbelast kunnen raken. Zij nemen vaak zonder dat zij dit door hebben allerlei emoties, gedragingen en ballast van anderen over en weten niet hoe ze hiermee om kunnen gaan. In dit artikel geef ik verschillende adviezen die een hoogsensitief kind kan helpen in balans te komen en te blijven, zodat hij/zij rust en vertrouwen in zichzelf gaat ervaren.

  • Natuur

Het verblijven in de natuur is voor een nieuwetijds- en hoogsensitief kind een hele effectieve manier om te ontladen, weer op te laden en in balans te komen en te blijven. Ze hebben hier erg veel behoefte aan. Mijn advies is dan ook om dit zoveel mogelijk te doen.

  • Voeding

Veel nieuwetijdskinderen hebben last van voedselintoleranties of allergieën en zijn het meest gebaat bij biologisch, natuurlijk geteeld voedsel. Het kan goed zijn om te kijken naar het voedingspatroon en het gebruik van suiker, E-nummers en kunstmatige voedingsstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Sommige kinderen hebben, soms zonder dat zij of hun ouders dat weten, klachten die veroorzaakt worden door een voedselintolerantie of een allergie voor gluten. Via de reguliere weg kom je daar niet altijd achter. Mijn advies is om hiervoor naar een natuurgeneeskundige praktijk te gaan en dit middels een bioresonantie-test uit te laten testen. Zo’n test kan, naast een glutenintolerantie of allergie, nog veel meer inzicht geven in eventuele tekorten of intoleranties die het kind heeft.

  • Alternatieve behandelmethodes voor een hoogsensitief kind

Nieuwetijdskinderen zijn meestal niet gebaad bij reguliere geneeswijzen en therapieën. Deze methoden zijn vaak veel te hard voor ze. Door hun gevoeligheid hebben deze kinderen behoefte aan zachte, energetische behandelwijzen en oefeningen, zoals homeopathie, Bachbloesem-remedies en Reiki. In deze alternatieve geneeswijzen wordt afgestemd op de energie van een persoon en wordt er gewerkt vanuit holistisch perspectief, wat voor nieuwetijds- en hoogsensitieve kinderen veel beter werkt.

hoogsensitief kind

  • Gelijkwaardigheid en respect

Behandel nieuwetijdskinderen als een gelijkwaardige en met respect. Het kan lastig zijn voor ouders om te merken dat je kind al zo jong zo wijs is, maar het is belangrijk ze niet als mindere te zien, maar juist als gelijke en ze te betrekken bij hun eigen opvoeding.

  • Keuzes geven aan een nieuwetijds- en hoogsensitief kind

Geef nieuwetijdskinderen zoveel mogelijk een keuze in wat ze moeten doen, hoe klein ook. Als ze vrij zijn in wat ze kunnen kiezen, voelt dat veel fijner voor ze. Het woord ‘moeten’ kunnen zij niet tegen. En ze hebben gelijk, want alles ís ook een keuze.

  • Uitleg geven aan nieuwetijdskinderen

Leg altijd uit waarom ze dingen moeten doen. Als je er als ouder zelf niet helemaal achter staat, is het beter om het niet te vragen of om het te veranderen. Ze zullen dit respecteren. Een nieuwetijds- en hoogsensitief kind weet direct wanneer je niet eerlijk bent, dus probeer geen dingen te verzinnen, maar zeg gewoon dat je er vandaag geen zin in hebt omdat je moe bent (als dat de reden is).

  • Geen straf maar praten

Het werkt niet om een nieuwetijdskind straf te geven. Het kind is hier ongevoelig voor. Straffen is juist iets dat behoort tot de verdwijnende tijd; de tijd waaraan een nieuwetijds- en hoogsensitief kind een einde komt maken. Wat wel goed werkt, is praten. Praten met het kind als een gelijkwaardige, een gesprek dus met respect, vanuit een open houding en met begrip. Zelfs als het kind nog heel klein is en nog niet kan praten, werkt dit het beste. Het kind zal door de intonatie en de energie die wordt overgebracht heel goed aanvoelen wat er gezegd en bedoeld word.

  • Edelsteentherapie en energetische oefeningen

Het gebruik van edelstenen en het doen van energetische oefeningen geeft vaak hele mooie resultaten bij nieuwetijdskinderen. Deze combinatie helpt hen bij zichzelf te blijven, hun grenzen te voelen en aan te geven en hun zelfvertrouwen te vergoten.

Grondingsoefeningen, beschermingstechnieken en licht-oefeningen zijn heel belangrijk om deze gevoelige kinderen aan te reiken. Het beoefenen van meditatie is voor hen ook een heel fijne manier om weer in contact te komen met hun eigen kern.

In mijn artikel ‘Wat zijn nieuwetijdskinderen’ lees je meer over waarom deze kinderen nu op aarde zijn en wat hun missie/opdracht is.

Begeleiding en adviezen aan een nieuwetijds- en hoogsensitief kind

In mijn praktijk bied ik coaching en begeleiding aan nieuwetijdskinderen en hooggevoelige kinderen zodat zij leren omgaan met hun hooggevoeligheid. Ook ondersteun ik ouders bij de opvoeding en geef inzichten, adviezen en oefeningen die helpen met hun kind om te gaan, zodat er begrip, waardering en rust in de thuissituatie ontstaat en een warme, fijne relatie kan ontstaan.

Lees hier meer over mijn coaching aan nieuwetijdskinderen en ouders.

Liefs Barbara

holistisch coach
Delen met je netwerk?